Merhûm Hidayet Aslan hoca efendi 1934 yılında Tokat’ın Erbaa ilçesinde doğdu. İlk tahsiline de Erbaa’daki hocalardan başladı. Erbaa vâizi Salih Efendi’den Arapçayı da içine alan âlet ilimlerini tahsil etti.
1965 yıllarında Erbaa Malpazarı Camii’nde imâm hatib olarak göreve başlayan hoca efendi, ilerleyen dönemlerde bir müddet Erbaa Çarşı Camii‘nde görev yaptı. Çocuklarını İmam Hatib lisesinde okutmayı arzu ettiğinden Erbaa’da o zamanlar imam hatip lisesi bulunmadığı için 1977 senesinde Amasya’ya yerleşti ve Amasya Yörgüç Paşa Camii’ne naklen atandı. Görevine daha sonra Amasya Sofular Camii’nde devam etti ve buradan emekli oldu. Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretleri’ne intisâbı da Sofular Camii’nde imam hatiblik yaptığı dönemde gerçekleşti ve Amasya vekili olarak vazifelendirildi.
Merhûm Hidayet Aslan hoca efendi, emekliliğinin ardından ömrünün kalan kısmını Kozlu İş Hanındaki mescidde ücret talep etmeden fahrî görevle sürdürdü. Bu mescidde imam hatiblik vazifesini îfânın yanı sıra talebe okutmaya da kesintisiz devam etti.
Tebliğ ve Talebe Yetiştirmeye Olan İştiyâkı
Merhûm Hidayet Aslan hoca efendi son derece güçlü bir vâizdi. Hususî talebe okuttuğu gibi, halka da dâima vaaz etti. Vefâtıyla neticelenen hastanede yattığı günlerde bile talebelerini okutmaktan geri durmadı. Amasya’da birçok insanın hidâyetine vesile oldu. Çok okuyan, vaktini boşa harcamama konusunda ciddî derecede hassas olan, nerede üç beş kişi görse onları aydınlatmaya çalışıp: “durun kardeşlerim; oturalım ve birkaç âyet-i kerîme-hadîs-i şerîf okuyalım” diyen, son derece gayretli biriydi.
Merhûm hocamız çok yönlü biriydi. Toplumun her kesiminin irşâd ve nasihate ihtiyacı olduğunun bilincindeydi. Esnaflara, dükkânlarına kadar gidip hiçbir ücret talep etmeksizin Kur’ân-ı Kerîm okumayı öğretir, imam hatip liselerinde okuyan öğrencilere derslerinde yardımcı olur ve istekli talebeleri Arapça ve İslâmî ilimlerin diğer alanlarında okuturdu.
Altı çocuk sahibi olan merhûm Hidayet Aslan hoca efendi çocuklarının tamamını İmam Hatib lisesinde okuttu ve çocuklarından ikisini hâfız, birini müftü olarak yetiştirmeye muvaffak oldu. İlmi, ahlâkı, takvâsı, bağlılığı ve yıllara rağmen hiçbir zaman tükenmeyen heyecanı ile ender görülebilen ve fikirlerini de hiçbir kimseden çekinmeden açıkça ifâde edebilen bir zât idi. Bu hüviyetiyle bölgenin önemli kanaat önderlerinden biri olarak tanınan hoca efendi 9 Mayıs 2013 tarihinde vefât etti. Vefâtında, anlatılması güç birtakım kerâmetleri görüldü.
Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimiz, Hidayet Aslan hoca efendinin vefât haberini aldığında son derece müteessir olup cenâzesine iştirâk etmeyi arzu etmiş fakat sağlık durumu elvermediğinden katılamamıştır. Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin merhûm Hidayet Aslan hoca efendiye gönderdiği mektuplardan üçü Mektûbât-ı Mahmûdiyye’de yer almaktadır.[1] Hidayet Aslan hoca efendi, Cübbeli Ahmed hoca efendinin 10 Mayıs 2013 tarihinde Amasya Sultan Bâyezid Camii’nde (Merkez Camii) Cumâ namazını müteakip kıldırdığı binlerce kişinin saf tuttuğu cenâze namazının ardından Amasya-Tekirdede kabristanına defnedildi. Mevlâ Te‘âlâ rahmet eylesin…
Dipnotlar
[1] İlgili mektuplar için bkz. Mektûbât-ı Mahmûdiyye, İstanbul, 2012, Ahıska Yayınevi, ‘156’, ‘157’ ve ‘158’. Mektuplar, s.301-304