- Âşûrâ orucunu sünnete uygun bir şekilde tutmak isteyen kardeşlerimizin, Muharrem ayının 9. günü olan 29 Eylül Cuma günü ile Âşûrâ günü olan 30 Eylül Cumartesi gününü ya da 30 Eylül Cumartesi ile 1 Ekim Pazar günlerini oruçlu geçirmeleri gerekiyor.
- Muharrem ayı haram aylardan olduğundan ve haram aylarda üç gün oruç tutmanın fazîletine dair husûsî deliller bulunduğundan; 29 Eylül Cuma, 30 Eylül Cumartesi ve 1 Ekim Pazar günlerini oruçlu geçirmek hem âşûrâ orucunu tutmaya hem de sözünü ettiğimiz haram aylarda üç gün oruç tutmaya vesile olacaktır.
‘Âşûrâ’ kelimesi, Arapça’da ‘on’ sayısından türemiş bir kelime olup Muharrem ayının onuncu gününü ifade etmede kullanılmaktadır. Hazreti Âdem’in tevbesinin kabul edildiği, Hazreti Nûh’un gemisinin Cûdî dağında durduğu, Hazreti Süleyman’a mülk bahşedildiği, Hazreti Ya‘kûb’un oğlu Hazreti Yûsuf’a kavuştuğu, Hazreti Mûsâ ve Ashâbının (Salavâtullâhi Alâ Nebiyyinâ ve Aleyhim Ecma‘în) Firavun ve ona uyanların elinden kurtulduğu; Cebrâil, İsrâfil, Mîkâil gibi büyük meleklerle Arş, Kürsî, Kalem, Semâ ve Cennet’in yaratıldığı gün olması hasebiyle Muharrem ayının onuncu günü olan Âşûrâ günü, pek mübârek bir gündür. Bu güne geçmiş ümmetler ta‘zîm ettikleri gibi, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) ve Ashâbı (Radıyallâhu Anhum) da ta‘zîm etmişlerdir. Âşûrâ gününe dair genel bilgilere, bu günün fazîletli amellerine ve ihyâ yollarına dair detaylı mâlumata erişim sağlamak için tıklayınız…
Âşûrâ Gecesini İhyâ Etmenin Fazîleti
Âşûrâ gecesi ihyâsı müstehab olan gecelerdendir. Nitekim Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim o günde oruç tutarsa, kırk seneye keffâret olur (o kadar günahı da olsa silinir). Âşûrâ gecesini ihyâ edip de o günde oruçlu sabahlayan kimse, (çok kolay öleceği için) öldüğünde nasıl öldüğünü bilmez.”[1]
Hazreti Ali (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim âşûrâ gecesini (ibâdetle, zikirle, namaz ve duâlarla geçirerek) ihyâ ederse, Allâh-u Te‘âlâ da onu dilediğince ihyâ eder.”[2]
Allâh-u Te‘âlâ’nın meşîeti (dilemesi) sonsuz olduğuna göre, bu geceyi ihyâ edenin iki cihanda nihâyetsiz sûrette ihyâ olacağı, âbâd olacağı, her türlü murâdına nâil olup, her korkusundan emin olacağı âşikârdır. Bu müjde sınırlı kılınmayıp Allâh-u Te‘âlâ’nın sonsuz dilemesine havâle edilirse artık onun sınırını kim çizebilir?!
Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim âşûrâ gecesini (ibâdetle, zikirle, namaz ve duâlarla geçirerek) ihyâ ederse, sanki o kişi Allâh-u Te‘âlâ’ya semâvât ehlinin ibâdeti kadar ibâdet etmiş gibi olur.”[3]
Âşûrâ Gününü Oruçlu Geçirmek
Peygamber Efendimiz ve Ashâbı Medîne’ye geldiklerinde Yahûdîlerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüşler ve sebebini sorduklarında Hazreti Mûsâ ve Ashâbının, Firavun’un elinden o gün kurtuldukları yönünde cevap alınca bunun üzerine Hazreti Mûsâ (Aleyhisselâm)a hürmet konusunda asıl layık olan kimselerin mü’minler olduğu inancıyla bu günde oruç tutmaya başlamışlardır. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir başka hadîs-i şerifinde âşûrâ gününün, Peygamberlerin oruçlu geçirdiği bir gün olduğunu beyân etmiştir.
Âşûrâ Gününü Bir Gün İlâveyle Oruçlu Geçirme Emri
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) âşûrâ gününü, bir gün öncesi ya da sonrasını ilave ederek oruçlu geçirmeyi emir buyurmuştur. Bu emre riayetle; Muharrem ayının 9 ve 10. günleri ya da 10 ve 11. günlerinde oruç tutulmalıdır.
Âşûrâ Orucuna Niyet
Âşûrâ orucu müstehab oruçlardan olduğundan mutlak olarak: “Yâ Rabbî niyet ettim senin rızân için oruç tutmaya” şeklinde niyet etmek kâfidir. Hanefî mezhebine göre bir kimse imsâk vaktinden önce niyet etmemişse bile, bu vakitten itibaren kaba kuşluk vaktine kadar oruç bozucu herhangi bir şey yapmadığı takdirde âşûrâ orucuna niyet edebilir.
Âşûrâ’nın gecesinde kılınacak namaz ve yapılacak duâlarla, gündüzünde tutulacak oruca dâir detaylı mâlumat için tıklayınız…
Böyle fazîletli bir günde yapılması tavsiye edilen duâların yanı sıra, gün içerisinde yapılması tavsiye edilen yirmi beş haslet ve fazîletleri hakkında detaylı mâlumat için tıklayınız…
Dipnotlar
[1] Abdülkâdir el-Geylânî, el-Ğunye, 2/89
[2] Abdülkâdir el-Geylânî, a.y.
[3] Abdülkâdir el-Geylânî, a.y. Süyûtî, el-Le’âli’l-Masnû‘a, 2/109-110