Vefâtının sene-i devriyesi olan 27 Şubat tarihi vesilesiyle, Hacı Dursun Fevzi Güven Hoca Efendi (Rahmetullâhi Aleyh)i ilim yolunda hizmetleri ve gayretleriyle hatırlıyor, hayırla, minnetle ve şükranla yâd ediyoruz. Hayatı hakkında detaylı malûmat için tıklayınız…
Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin hocalarından olan merhûm Hacı Dursun Fevzi Güven Hoca Efendi, Trabzon’un Of ilçesine bağlı Çalek köyünde 1300 H (1883’te) doğmuştur. Babasının adı Yakup efendidir. 1917’de dersiâm olmuş, Trabzon ve civarında medrese müfettişliği yapmıştır. İstanbul Süleymaniye Medresesinde tasavvuf, kelâm ve fıkıh şubelerinden mezundur. ‘Muhtâru’l-Ehâdis, Tevhîd ve İşrak, Ahlak ve İnanç Öğütleri, Ahiret Hakikatleri ve Dirilmek Hikmetleri, Münkızü’l-Felâsife ve Muzhirü’l-Hakika’ adlı eserleri bulunmaktadır.
Çalekli Hacı Dursun Efendi (Rahmetullâhi Aleyh) adıyla ün kazanmış olan Dursun Nuri Fevzi Güven, Van’dan göç edip Trabzon’un Of ilçesine bağlı Büyükköy’e yerleşen ve Güveli lakabıyla anılan Abdülaziz efendinin torunlarından Yakup Efendi’nin oğludur. On çocuğu olan Hacı Dursun Efendi (Rahmetullâhi Aleyh), 27 Şubat 1977 tarihinde Of’taki köyünde vefât etmiştir. Mezarı, köyündedir. Mevlâ Te‘âlâ rahmet eylesin.
Yüksek derecede ilim sahibi olmasının yanında aynı zamanda bir söz üstadı olan Hacı Dursun Efendi (Rahmetullâhi Aleyh)in “Âhiret Dünyadan Hayırlıdır” eserine kaydettiği dizelerden bir bölüm:
“Uludur adı Allâh’ın bütün isimleri Hüsna,
O’nun efali muhkemdir, azîmdir kudreti ecla,
Buyurmuştur kitabında Cenâb-ı Allah,
Âhiret çok hayırlıdır, bu dünya fanidir etna,
Âhiret mülkü bâkidir bütün nimetleri dâim,
Evet sağlam îmânlıya verir cenneti Mevlâ,
Bu müjdeyi kitabın çoğu yerinde demiştir,
Âhiret mümine rahat hayatın etmesi iva.”