Cuma günü birçok fazîlete sahip, mü’minlere hediye mübârek bir bayramdır. Bu günün fazîletlerine erişme ve müjdelerine nailiyet konusunda, Cuma namazını edâ etmekle beraber yapılması gereken başka görevler de vardır. Cuma gününün fazîletlerine tam manasıyla erişme hususunda bu amel ve davranışlar bir vazife bilinci ve hassasiyetiyle yerine getirilmelidir. Cuma gününün sünnetleri hakkında bilgi almak için tıklayınız…
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) yaratılışından gelen güzel bir kokuya sahipti. Teninin kokusunu güzelliği hakkında Sahâbe-i Kirâm (Radıyallâhu Anhum)un sözlerine buradan ulaşabilirsiniz. Bununla beraber, ümmetine örnekliği açısından daima güzel koku sürünmüş ve bu hasleti ashâbına aşılamıştır. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in güzel koku sünnetiyle ilgili bilgilere müstakil makalemizden ulaşabilirsiniz.
Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in, genel bir sünneti olduğunu belirttiğimiz güzel koku sürünme hasletine Cuma gününde daha bir hassasiyet gösterdiği haber verilmiştir. Söz konusu rivâyetler bizlere, bu hassasiyet esasıyla Cuma günleri güzel koku sürünme hususuna sair zamanlara göre daha bir ihtimam göstermemiz gerektiğini anlatmaktadır.
Cuma Günü Güzel Koku Sürünme Konulu Hadîs-i Şerîfler
Cuma günü, esasında cemiyete çıkma günüdür. İslâm ahlâkına göre, bir mü’min cemiyete iştirak ederken temizlenip misvaklanmalı, giyim-kuşam konusunda da temiz ve özenli olup güzel koku sürünmelidir.
Cemiyet vesilesi bir bayram olan Cuma günü, bu açıdan hususi bir önem kazanmış ve bu günde güzel koku sürünmeye yönelik müstakil hadîs-i şerîfler vârid olmuştur:
Ebû Sa‘îd el-Hudrî (Radıyallâhu Anh)ın rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Cuma günü her Müslümanın yıkanması ve elbiselerinin iyisini giymesi gerekir. Eğer kokusu varsa biraz da koku sürünür.”[1]
Selmân-ı Fârisî (Radıyallâhu Anh), Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)den konuyla ilgili şu hadîs-i şerîfi rivâyet etmiştir. “Kim Cuma günü yıkanır, gücü yettiğince temizlenir ve evinde temiz koku sürünerek camiye giderse, iki kişi arasına girmeden farz olan namazı kılar, imam konuştuğu zaman onu dinlerse, bir Cumadan diğer Cumaya kadar olan günahları affolur.”[2]
İmâm-ı Ğazâlî Hazretleri, Cuma günü için temizlik ve mescide güzel koku sürünerek çıkma konusunda şu tavsiyelerde bulunmuştur: “(Cuma için hazırlık yapan kişi mescide çıkmadan önce) kötü kokuları ortadan kaldırmak için, yanında bulunan en güzel kokuları sürünmelidir. Bu güzel kokuyu yanında bulunanlara da koklatmaya çalışmalıdır. Erkekler için en uygun koku; keskin fakat renksiz olan kokudur… Bu keyfiyet bu şekilde rivâyet edilmiştir. İmam Şafiî (Rahimehullâh): ‘Elbisesini temizleyenin üzüntüsü azalır; güzel koku sürünenin de aklı fazlalaşır.’ buyurmuştur.”[3]
Selef-i Sâlihîn’in Bu Konuda Yüksek Hassasiyeti
Eslâfımız bu konuda büyük hassasiyet göstermiştir. İbni Ömer, İbni Abbâs, Ebû Sa‘îd el-Hudrî, Abdullah ibni Mugaffel (Radıyallâhu Anhum) gibi sahâbîlerin sadece bedenî temizlik ve azalarına güzel koku sürünmekle iktifa etmeyip giyeceklerini de hoş kokularla kokuladıkları nakledilmiştir. Hatta Tâbiînden Muâviye ibni Kurre (Rahimehullâh), Müzeyne kabilesinden böyle yapan pek çok zâta yetiştiğini söylemiştir.[4]
Güzel koku sürünme tavsiyesi, kötü veya çevreyi rahatsız edici birtakım yiyeceklerin kokusundan ve bu yolla insanlara ve çevreye rahatsızlık vermekten de uzak durmayı iktiza eder. Bu bahsettiğimiz hususların, Ramazân ve Kurban bayramı namazları ve günleri için de cari olduğu unutulmamalıdır.
Dipnotlar
[1] Buhârî, No:880; Müslim, No:846; Nesâî, No:1383.
[2] Buhârî, No:883; Nesâî, No:1403.
[3] İmâm-ı Ğazâlî, İhyâü Ulûmi’d-Dîn, c. 1, s. 491-493.
[4] Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi ve Şerhi, c. 3, s. 12.