Cuma günü birçok fazîlete sahip, mü’minlere hediye mübârek bir bayramdır. Bu günün fazîletlerine erişmek ve müjdelerine nâiliyet konusunda, Cuma namazını edâ etmekle beraber yapılması gereken başka görevler de vardır. Cuma gününün fazîletlerine tam mânâsıyla erişebilme hususunda bu amel ve davranışlar bir vazife bilinci ve hassasiyetiyle yerine getirilmelidir. Cuma gününün sünnetleri hakkında bilgi almak için tıklayınız…
Cuma günü, esasında toplum içerisine çıkma günüdür. İslâm ahlâkına göre, bir mü’min cemaate iştirak etmeden önce temizlenip misvaklanmalı, giyim-kuşam konusunda da temiz ve özenli olup güzel koku sürünmelidir.
Misvak kullanmak, “Misvak kullanmak hakkında size çok sözler söyledim(, artık dinleyip itaat etmek gerek).”[1] hadîs-i şerîfinden de anlaşılacağı üzere, sadece Cuma günlerine mahsus olmayan, her zaman için sünnet olan bir ameldir. Bununla beraber, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in Cuma günleri misvak kullanma konusunda hassasiyetini ifade eden hususî hadîs-i şerifler vârid olduğundan, misvak kullanma konusunda bu günde daha hassas olunmalıdır.
Konuyla İlgili Hadîs-i Şerîfler
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Cuma günü misvak kullanmaya özen göstermiş ve ümmetini teşvik etmiştir. Nitekim Ebû Sa‘îd el-Hudrî (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurmuştur: “Baliğ olan herkese cuma günü gusletmesi, misvak kullanması ve imkân bulursa hoş koku sürmesi gereklidir.”[2]
Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)ın Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)den rivâyet ettiği bir başka hadîs-i şerîfte ise, misvak kullanmak daha açık bir şekilde tavsiye edilmiştir: “Ümmetime -(diğer rivayete göre) yahut insanlara– meşakkat vermem endişesi olmayaydı, her namaz kılarken misvak kullanmalarını emrederdim.”[3]
Hadîs-i şerîfte namaz üzerine yoğunlaştığını gördüğümüz bu nasihat, daha geniş bir cemaatle edâ edildiğinden Cuma namazı açısından daha bir önem taşır. Nitekim İmam Buhârî (Rahimehullâh)ın da misvak ile ilgili bu hadîs-i şerîfi Cuma babında özellikle kaydetmiş olması, bu konuya yönelik bir vurgu olmalıdır.
Âlimlerimiz cuma günü misvak kullanmanın müstehâb olduğunu söylemişlerdir.[4] İmam Kâsânî, Bedâiu’s-Sanâi’ isimli eserinde şöyle demiştir: “En büyük İslâm şiarlarından olan cuma günü misvak kullanmak müstehâbdır.”[5]
Misvak kullanma ameli üzerinde bu derece önemle durulmuş olması; ağız kokusundan, yakınımızda bulunanları ve özellikle de melekleri rahatsız etmekten kaçınmamız gerektiğini ifade eder. Bu başlık altında açıkladığımız hususların, Ramazan ve Kurban bayramı namazları ve günleri için de cari olduğu unutulmamalıdır.
Dipnotlar
[1] Buhârî, Cuma:8
[2] Müslim, Cuma:7; Ebû Dâvûd, Taharet:130; Nesâî, Cuma:6
[3] Buhârî, Cuma:8
[4] Abdulhayy el-Leknevî, et-Ta‘lîku’l-Mümecced ‘alâ Muvatta‘ Muhammed, Dâru’l-Kalem, Dimeşk 2005, 1/296
[5] el-Kâsânî, Bedâiu’s-Sanâi’, 1/269