Silsile-i Aliyye’nin 35. altın halkası, dört mezhebin müftüsü, dört padişahın huzur hocası ve Mahmud Efendi Hazretlerimizin şeyhi Mevlânâ Ali Haydar Ahıshavî Hazretleri, ilmî ve manevî şahsiyetinin yanında cömertliğiyle de temâyüz etmiş ve örnek olmuş bir zâttır. Tekkeyi gelenleri ikrâmsız hiçbir zaman göndermemiş, evindeki kazanın altı hiçbir zaman sönmemiş, dinî açıdan önem taşıyan gün ve gecelerde de ihtiyaç sahipleri ve misafirler o bereketli sofralardan nasiplenmişlerdir. Her yıl Arefe günü kurban kestirip etinden yapılan yemeği ikrâm geleneği de infâk kültürünü yaşatma adına büyük bir berekete vesile olmaktadır.
Efendi Baba Ali Haydar Ahıshavî Hazretlerinin hassasiyetle sürdürdüğü bu âdet günümüzde Mahmud Efendi Hazretlerimiz tarafından sürdürülmektedir. Her yıl Kurban Bayramı arefesi sabahında büyükbaş hayvan kesilmekte ve aşevimizde o et ile yapılan yemekler ikrâm edilmektedir.
Mü’minlere bu haslet, Sahâbe-i Kirâm Efendilerimizden miras kalmıştır. Hazreti Ali Efendimiz de, âhiret âlemine irtihâllerinin ardından Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz nâmına kurban kesip etini tasadduk etmiştir.
Arefe Günü Nâfile Kurban Kesmek
Arefe günü, büyük fazîletlerin cem olduğu, amellere karşılık mükâfatların katbekat katlandığı bir gündür. Ayrıca, bu günü oruçlu geçirmek çok fazîletlidir. Bu kurbanın kesilmesi ve ikrâmı konusunda arefe gününün tercih edilmesinin sebebi, hem bu günün fazîletinden istifâde etmek hem de oruç tutan kardeşlerimizi iftar ettirmektir. Ayrıca, ihtiyaç sahiplerinin bayrama mutlu ve memnun şekilde girmeleri amaçlanmaktadır.
Bu güzel niyet ve duygularla kesilen kurbanın etinden hazırlanan ikrâmlar geçmiş senelerde dernek merkezimizde binlerce kişiye ikrâm ediliyordu. Bu sene, devam eden salgın hastalık sebebiyle, ikrâmlar dağıtım ekiplerimiz tarafından talebelerin, ihtiyaç sahiplerinin, hasta ve düşkünlerin hânelerine ulaştırılacaktır.
İsmailağa Aşevi Hizmetleri ve Sosyal Yardımlar
Peygamberlerin sünnetinden olan ihtiyaç sahiplerine ikrâm ve yardımda bulunmaya yönelik infâk hasleti, varlıklı kimselerden ihtiyaç sahiplerine uzanan mânevî bir köprü vazifesi gören aşevleri ve sosyal yardım müesseseleri ile müşahhas bir hâle bürünmüş ve İslâm medeniyetinin yapıtaşlarından biri olarak günümüze kadar ulaşmıştır.
.
İsmailağa, biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olmak üzere her gün ortalama 3 bin kişilik sıcak yemek ikrâmında bulunduğu iki ayrı aşeviyle ve düzenlediği kumanya organizasyonlarıyla bu mânevî köprüyü günümüzde de muhafaza etmektedir. Hizmetlerimiz kapsamında bağış ve sadakalarınız, talebelere ve hakikî ihtiyaç sahiplerine hassasiyetle ulaştırılmaktadır. Sizler de bu hizmetlere ve hayra destek sağlayabilir ve bütün bu faaliyetlerden hâsıl olacak ecir ve mükâfata ortak olabilirsiniz.
.
Aşevi hizmetlerimiz ve kumanya organizasyonumuz konusunda detaylı bilgi için tıklayınız.
.
Arapça ve Hâfızlık Talebelerimizle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.