Yeryüzünde inşâ edilen ilk mescidler olan Mescid-i Harâm ve Mescid-i Aksâ, sadece ibâdetgâh vazifesi gören mescidler olmadılar. Etraflarında teşekkül eden yapılarla birlikte, mânevî hizmetlerin yanı sıra barınma, yeme-içme ve sosyal anlamda amme hizmeti gördüler. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in Medîne-i Münevvere’ye hicretinden sonra inşâ edilen Mescid-i Nebevî de bölümleri ve kısımlarıyla sonraki asırlarda ortaya çıkacak olan külliyelerin temelini teşkil etti.
Merkeze camiyi alan külliyelerde, medreseler ve diğer yapıların yanı sıra aşevleri yer aldı. Talebeler, yolcular, muhtelif sebeplerle belli süreliğine konaklayan misafirler ve muhtaçlar, aşevleri vesilesiyle nasipdâr oldular.
Tarihî tecrübeyle beraber bugünlere taşınmış olan birçok gelenek günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, aşevleri de önceki asırlarda icrâ ettiği hayatî fonksiyonunu neredeyse yitirmiş durumda.
İsmailağa Camii’ni merkeze alarak inşâ edilmiş olan vakıf-dernek binası ve aşevi, bu geleneği günümüzde de sürdüren, hizmetlerini sadece ve sadece Mevlâ Te‘âlâ’nın rızâsı için yürüten bir hizmet müessesesi.
Yemeği Toplu Bir Şekilde Yemek
Aşevlerinin en büyük özelliklerinden biri, yemeğin toplu hâlde yenildiği bir müessese olmasıdır. Zira mü’minlerin bir araya toplanarak yemek yemeleri, Allah Te‘âlâ katında sevimli bir iştir. Bu durum hadîs-i şerîfte: “Yemeklerin, Allah Te‘âlâ’ya en sevimli olanı, başına çok insan toplanandır” şeklinde ifade buyrulmuştur.
Yemeği toplu bir şekilde yemek, bereket vesilelerindendir. Vahşi İbnü Harb (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in ashâbı dediler ki: ‘Ey Allâ’ın Rasûlü! Biz yiyoruz, ancak bir türlü doymuyoruz, ne yapalım?’ Bunun üzerine Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): ‘Ayrı ayrı yiyor olmayasınız?’ diye sordu. ‘Evet’ dediler, Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) de: ‘Öyleyse yemeğinizi toplanarak hep beraber yiyin. Yemeğe Allâh’ın ismini zikrederek başlayın. Böyle yaparsanız yemeğiniz hakkınızda bereketli kılınır’ buyurdu.”
Yemeği tek başına yemek sünnette zemmedilmiş olan davranışlardandır. “Size şerlilerinizi haber vereyim mi? Onlar tek başlarına yiyenler, hizmetçilerini dövenler, yardımı esirgeyenlerdir” şeklindeki ikazlarla bu duruma dikkat çekilmiştir.
Geleneksel İsmailağa İftarlarına Bütün Halkımız Davetli
İsmailağa aşevi, bütün sene boyunca hizmet veren bir müessese. Ramazân-ı Şerîf ayında iftar yemeği ikrâm eden aşevi; İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı binası, Şeyhülislâm Mehmed Esad Efendi Medresesi avlusu ve Yavuz Sultan Selim Külliyesinde kurulan iftar sofralarında 3000 kişiye hizmet sunuyor.
Hizmetlerini Ramazân-ı Şerîf ayı dışında da sürdüren aşevimiz; talebe, misafir ve ihtiyaç sahiplerinden oluşan 1000 kişiye günde üç öğün sıcak yemek sağlıyor. Aşevimiz Pazar sohbetlerinin akabinde 4000 kişiye çorba ikrâmında bulunuyor; mübârek gecelerde yemek ikrâmında bulunduğu kişilerin sayısı ise 2000’i aşıyor.
Hiçbir ayrım yapılmadan Allah Te‘âlâ’nın bahşetmiş olduğu nimetlerin hep birlikte paylaşıldığı bereketli sofralarımıza bütün kardeşlerimiz davet ediyoruz. Bugüne kadar İsmailağa’da iftar yapmamış olan kardeşlerimizin, iftar sofralarımızı teşriflerini bekliyoruz.
Aşevimizin hizmet ve faaliyetleri hakkında detaylı mâlumât için tıklayınız…