İstanbul Bayrampaşa Cezâevi eski Vâizi, İstanbul Merkez Eski Vâizi, Pakistan, Bengladeş, Hindistan, İngiltere ve Kuzey Kıbrıs gibi değişik ülkelere emr-i bil ma’ruf ve nehy-i anil münker maksadıyla çokça seferlerde bulunan, kıymetli büyüğümüz, hocamız, merhûm İlyas VANLIOĞLU Hocaefendiyi vefatının sene-i devriyesinde rahmetle anıyoruz.
İlyas Vanlıoğlu Hoca Efendi Kimdir?
08.08.1933’de Trabzon Of Tavşanlı (miço) köyünden İsmail Efendi ve Hatice Hanım’dan doğan ikinci çocuklarıdır. İlkokulu 3. sınıfa kadar Bayburt Armutlu köyünde Bahri Yılmaz’dan (1940-1943).
İlk Kur’an dersini 1938 yılında babası İsmail Efendi’den Bayburt’un Armutlu köyünde alarak iki sayfaya kadar ezberledi. Kalan 18 sayfasını Hafız Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi’de iki senede ikmal ederek 1940 yılında icazet aldı. İlyas Hocamızın ablası Mahmud Efendi’nin ilk eşidir. Mahmud Efendi Hazretleri, İlyas hocamızın tasavvufta şeyhi, akrabalıkta eniştesi ve İslami ilimlerde hocasıdır. 1945 yılında Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hocaefendi’den talim tecvid ve tashih-i huruf dersleri ile ferayiz (miras taksimi) ilmini alarak iki yıl sonra icazet aldı.1944 yılında Fatih medreseleri dersiamlarından Çalekli Dursun Fevzi Güven Hocaefendi’den sarf, nahiv, tefsir, hadis, fıkıh, usul-u fıkıh, usul-u, tefsir usul-u hadis, mantık ve maani dersleri okuyarak İslami ilimlerde kendini yetiştirdi. İki buçuk yıl fasılasız eğitime devam eden Hocaefendi İkinci dönemde on beş kişi ile birlikte icazet aldı.
1947 yılında Of’un Kuruç köyünde fahri imamlık görevine başladı. Burada Hüseyin Meriç ve Abdullah Ustaosmanoğlu hoca efendilere bir yıl içerisinde hafızlıklarını ikmal ettirdi. Değişik yerlerde imamlık yaptıktan sonra 1952 yılında Gelibolu’da acemi birliğini, 1953 yılında Demirtepe kışlasında sıhhıye on başı olarak usta birliğini tamamlayarak tezkere aldı. 1956’da Çanakkale-Geyikli nahiyesinde Merhum Müftü Yaşar Tunagür Hocaefendi’den resmi imam hatiplik görevini aldı. 1958’de İstanbul Beyoğlu Hasköy Fetih Camii’ne İmam Hatip olarak atandı. Aynı zamanda fahri Kur’an öğreticiliği ile de görevlendirilen hocaefendi aynı camide Kur’an Kursu açarak 15 sene aralıksız görev yaptı. Görevi esnasında ortaokulu dışarıdan Eyüp Rami Ortaokulu’nda bitirdi.
İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesini dışarıdan 1976 yılında bitiren hocamız 1978’de Marmara Üniversitesi Yüksek İslam Enstitüsü’nü iyi dereceyle bitirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan Vaizlik, Müftülük ve Murakıblık sınavını kazanarak İstanbul Bayrampaşa Cezaevi’ne vaiz olarak atanan hocamız uzun yıllar mahkumlara siyer, ahlak ve din dersleri verdi. İstanbul merkez vaizliğinden 1995 yılında yaş haddinden emekli olan hocamız Beyoğlu Tophane Kılıç Ali Paşa Camii’nde, Arap Camii’nde ayrıca cumartesi günleri hanımlara Fatih Müftülüğü’ne bağlı Balipaşa Camii’nde uzun yıllar vaizlik ve hatiplik yaptı. Fetih Camii’nde görevliyken aynı zamanda bu camii tebliğ cemaatine on beş yıl boyunca merkezlik yaptı. Pakistan, Bengladeş, Hindistan, İngiltere ve Kuzey Kıbrıs gibi değişik ülkelere emr-i bil ma’ruf ve nehy-i anil münker maksadıyla ziyaretlerde bulunan hoca efendi 32 defa hac vazifesini ifa için Haremeyn-i Şerifeyn’i ziyaret etti. Birçok meşhur talebeleri olan Hocaefendi, toplumun değişik katmanlarındaki değişik görüşlere sahip insanlarla çok iyi sosyal münasebet kurması sebebi ile aranan ve danışılan bir insandı.
1948’de eşi Hatice Hanım’la izdivaç yapan ve 59 yıldır mutlu bir aileye sahip olan hocamız, 15.11.2013 Cuma günü Rahmet-i Rahman’ a kavuştu. Merhum hocamız ikisi kız, dördü erkek (ikisi hafız) altı çocuk ve 35 torun sahibiydi.