İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfımızı temsilen Vakıf başkanımız, başkan yardımcımız, Mahmud Efendi Hazretleri’mizin Mahdûmu Ahmet Ustaosmanoğlu hocamız, bir İsmailağa kuruluşu olan İDDEF tarafından, bağışlarınızla Gine’nin başkenti Conakry’de inşa edilmekte olan Mahmud Ustaosmanoğlu (Kuddise Sirruhû) Külliyesi’nin 1. etap açılışına iştirak etmek üzere Gine’ye hareket ettiler. Vakfımızın üst düzey katılım sağlayacağı açılış bugün gerçekleşiyor.
Afrika’nın ve Hususen Gine’nin Önemi
Fetih ve tebliğ hareketleri vesilesiyle İslâmiyet’in büyük ölçüde hâkim olduğu Afrika, sömürgecilik hareketlerinin had safhaya ulaştığı dönemlerde maatteessüf büyük tahribatlar yaşadı. Müslümanların kimliği bu sömürüler sebebiyle büyük yara aldı. Bugün Afrika kıtasında yaşamakta olan Müslümanlar hâlen ciddî tehdit altındalar. Gine de bu ülkelerden biri…
Yüzyılda Müslüman tüccarların tebliğiyle İslâmiyet’i kabul etmiş, takip eden asırlarda büyük bir İslâm Devleti’ne de ev sahipliği yağmış olan ve günümüzde de Müslümanların ülke nüfusunun yaklaşık olarak %85’ini teşkil ettiği Gine, 17. Yüzyıldan itibaren Portekiz ve Fransızların idarî, siyasî ve sosyal yönden çeşitli saldırılarına maruz kaldı. Sömürgecilik hareketlerinin sona ermesinin ardından ülke her ne kadar bağımsızlığını ilan etmişse de, günümüzde pek çok etnik grubun varlığını siyasi ve ideolojik açıdan da sürdürmeyi tercih etmeleri ülkede, fikrî ve zihnî bazı problemlerin zuhuruna sebep oldu. Etnisiteye dayalı sorunların yanında bölge, misyonerlik faaliyetlerinin de hâlen hedefi konumundadır. Böyle bir ortamda çoğu Sünnî olan Gineli mü’min kardeşlerimizin bu kimliğinin muhafazası azamî önem kazanmaktadır. İsmailağa Câmiasının bölgedeki faaliyetleri, daha çok bu arka plana dayanmaktadır. Mevlâ Te‘âlâ muvaffâk eylesin.
Mahmud Ustaosmanoğlu (Kuddise Sirruhû) Külliyesi Afrika’nın Güneşi Olacak
Afrika’nın muhtelif ülkelerinde başlatılmış olan çalışmalarda, sizlerin de destekleriyle epey mesafe kat etmeye muvaffâk olundu. Özellikle Gine’nin başkenti Conakry’de 2009’de başlatılmış olan tebliğ ve tedris faaliyetleri bugün; 6 medrese, 12 hoca ve 200 talebe ile üç şehirde aktif bir biçimde sürdürülmektedir.
Tebliğ ve tedris faaliyetlerinin yanı sıra, bölgede kalıcı bir eser bırakmak maksadıyla şehrin doku ve estetik yapısına da uygun bir külliyenin elzem olduğunu düşünüldü. Bu kapsamda; merkezinde Gine Müslümanlarının örnek alması arzusuyla Sultan 2. Abdülhamid Hân’ın adı verilen caminin bulunduğu Mahmud Ustaosmanoğlu (Kuddise Sirruhû) Külliyesi’nin inşası planlandı. Külliye kapsamında caminin yanında bir kız ve bir erkek medresesi, aşevi, lojman, ihtisâs merkezi ve bir de sağlık ocağı yer alacaktır.
Etap açılışı bugün gerçekleştirilecek olan Mahmud Ustaosmanoğlu (Kuddise Sirruhû) Külliyesi’ni sizlerin bağış ve destekleri vesilesiyle tamamlamayı Allah Te‘âlâ nasip ve müyesser eylesin. Âmîn.
Külliyeden Fotoğraflar: