Büyük mutasavvıf Muhyiddin İbni Arabî Hazretlerini sene-i devriyesinde rahmetle anıyoruz.
Muhyiddin İbni Arabî Hazretleri Kimdir
Doğumu 1165 Vefatı 1240
Tam adı şöyledir: Muhyiddin Ebu Abdullah Muhammed İbni Ali İbni Muhammed ibni Ahmed ibni Ali ibni Arabî el- Hatemî et-Tâî el-Endülüsî. Muhyiddin İbni Arabî, “Şeyh-i Ekber”, “Sultanü’l-arifîn”, diye de anılır. Endülüs’te “İbni Sereka” diye bilinir. 7 Ağustos 1165 Cumartesi günü (Hicri 27 Ramazan 560) Kadir gecesinde, Endülüs’te Mürsiye’de (Murcia) dünyaya gelmiştir.
Dedesinin adı Muhammed, babasınınki Ali ibni Muhammed’dir. Babası İbni Arabî’yi çocukken İbni Rüşd ile tanıştırmıştır ve aralarında çok ilginç bir konuşma geçmiştir. İbni Arabî soylu, kültürlü, maddi ve manevi dereceleri yüksek olan bir ailenin tek erkek çocuğuydu. Sekiz yaşından ilim tahsili için İşbilye’ye gitmiştir. Burada İbni Beşküval ve ünlü hadis bilgini Ebu Muhammed gibi âlimlerden ilim tahsil etmiştir.
Yirmi yaşında tasavvuf yoluna girmiştir. İbni Arabî daha sonra Doğuya seyahate çıkmıştır. Kuzey Afrika, Tunus ve Mısır’a uğrayarak Mekke’ye gitmiş, oradan Bağdat ve Musul’a uğramış, oradan da Anadolu’ya geçmiştir. Konya’ya yerleşmiş ve burada Sadreddin-i Konevi’nin dul annesiyle evlenmiş, Sadreddin-i Konevi’yi (ö: 672 Hicri) yetiştirmiştir. Sonra Malatya’ya uğramıştır, burada tekrar evlenmiştir. Oğlu Sadeddin burada doğmuştur. Daha sonra Şam’a gitmiştir ve Hicri 638’de, Miladi 16 Kasım 1240’ta Şam’da vefat etmiştir. Şam’ın Salihiyye bölgesinde, Kasiyun dağı eteğine defnedilmiştir. Oğlu Muhammed Sadeddin (H. 617- 656) ve Muhammed İmamuddin (ö: H.667) ve kızı Zeynep aynı yerde yatmaktadır.