Mü’minlerin annelerinden Hazreti Safiyye, Benî Nâdir kabilesinin reisinin kızıdır. Babası, Müslümanlara yönelik kötülüklerin öncülüğünü üstlenmiş, gâfil bir kimseydi. Bu kimliği sebebiyle, Benî Kurayza Yahûdîleri cezalandırıldığında öldürüldü. Hazreti Safiyye vâlidemizin İslâmiyet’i kabulünden önce evlendiği eşi de Hayber’in fethi sırasında öldürüldü. Aynı savaşta kendisi de esir düşünce, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) tarafından nikâhlandı.
Şahsiyeti
Akıllı, şahsiyet sahibi, cesur ve cömert bir hanım olan Hazreti Safiyye vâlidemiz, İslâmiyet’i kabulünden sonra müttakî bir hanım olup ümmete örnek teşkil etti. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) de kendisine son derece kıymet verdi. Bilhassa İslâmiyet’i seçtiği ilk dönemde, Yahûdî bir kabileden gelmiş olması hasebiyle Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in özel ilgisine mazhar oldu.
Hazreti Osman muhasara edildiğinde ona sahip çıkan fazîlet sahibi Hazreti Safiyye vâlidemiz, halifeye yemek götürdü. İsyancıların engellemelerine karşı, gerektiğinde tahta üzerinden uzatarak da olsa desteğini sürdürdü.
Vefâtı
Güzel ahlâk sahibi Hazreti Safiyye vâlidemizin genellikle ahlâkî esaslara yönelik öğütlerini ihtivâ eden rivâyetleri, hadîs kaynaklarımızda yer almaktadır. Hicretin 50 ya da 52. senesinde vefât etmiş, Hazreti Mûâviye veya Sa‘îd ibni Âs (Radıyallâhu Anhüm)ün kıldırdığı cenâze namazının ardından Cennetü’l-Bakî‘ kabristanına defnedilmiştir. Mevlâ Teâlâ, şefaatlerine nâil eylesin!