Şehâdetinin sene-i devriyesi vesilesiyle Osmanlı Padişahlarından Sultan İbrahim Hân’ı hizmetleri ve şahsiyetiyle hatırlıyor, hayırla ve minnetle yâd ediyoruz.
18. Osmanlı padişahı ve 83. İslâm halifesi olan Sultan İbrahim, 5 Kasım 1615 senesinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan 1. Ahmed Hân, annesi Kösem Sultan’dır. Annesinin himayesinde büyüdü. Ağabeyi 4. Murad Hân’ın vefâtı üzerine 8 Şubat 1640’ta tahta çıktı.
Saltanatı Devrindeki Gelişmeler
Tahta çıktıktan sonra evvela Emirgüneoğlu’nun bölücü faaliyetlerini durdurdu. Malta Şövalyelerinin Türk gemilerine yönelik tacizlerini önlemek maksadıyla, üs olarak kullandıkları Girit Adası’nın fethini gerçekleştirdi. Bu fetih tarihî açıdan büyük bir adımdır ve Sultan İbrahim Hân’ın kudretli bir hükümdar olduğunun da ispatıdır.
Sultan İbrahim Hân, devletin iç huzurunun tesisi konusunda da yoğun çaba harcadı. Malî durumun düzeltilmesine yönelik önlemler alıp bir dizi tedbir uyguladı. Vergi politikasını, ekonomiyi güçlendirmeye yönelik şekilde yeniden elden geçirdi.
Şahsiyeti ve Hükümranlığı
Sultan İbrahim Hân hakkında bazı kitaplarda menfi birtakım iddialar söz konusu olmuşsa da bunlara kulak asmamak lâzımdır. Zira o, bahsettiğimiz gayretlerinin yanında, tarihine son derece bağlı, ecdadının fetih rûhunu yeniden diriltmeye çalışan bir kimseydi.
Dış gelişmelerle ilgili bilgi almak için yazışmalar yapar, sınır boylarında vazifeli olanlardan gelişmelerle ilgili daima bilgi talebinde bulunur ve baş gösteren problemlere çözüm üretmeye çalışırdı.
Şehadeti ve Türbesi
1648 senesinde çıkan isyan neticesinde tahttan indirilen Sultan İbrahim Hân, birkaç gün sonra şehid edildi. Cenazesi, Ayasofya Camii kapısı yanında türbeye defnedildi. Mevlâ Te‘âlâ rahmet eylesin.