Allah Azze ve Celle ‘haram aylar’ olarak takdir ettiği ve aralarında, içinde bulunduğumuz Receb-i Şerîf ayının da bulunduğu aylara hürmet etmeyi emretmiştir. Hürmetle beraber ibâdet ve taatla ihyâ edilen bu aylarda çok kıymetli gün ve geceler bulunmaktadır. Bu gece idrâk etmiş olduğumuz Reğâib gecesi de kullara bol lütuf ve ihsânda bulunulan mübârek gecelerden biridir.
Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin vazifeye başlamasıyla irşâd, ilim ve daha birçok yönden insanların hizmetine sunulduğu günden beri manevî gün ve gecelerin ihyâ edildiği mübârek mekânlardan biri olan İsmailağa Camii bu gece de ihvânımız ve gönül dostlarımızın adresi oldu. Reğâib gecesi, ‘kendisine rağbet edilen’ şeklindeki anlamına da uygun olarak, mü’minler tarafından büyük bir rağbetle karşılandı.
İsmailağa Camiimizde Reğâib gecesi heyecanı ikindi namazını müteakip başladı. Misafirlerimize ikrâmda bulunacağımız aşevimizde vazifeli olan ve mü’minlere hizmet için hazır bekleyen kardeşlerimiz, hummalı bir çalışmaya koyuldular. Akşam namazı vakti yaklaştıkça camimize iştirâk edenlerin sayısı da arttı.
Yaklaşık 2000 Kişiye İftâr Yemeği İkrâm Edildi
Haram aylarda oruç tutmanın ve genel olarak Perşembe günleri oruç tutmanın fazîletine binaen gerçekleştirmiş olduğumuz iftar davetimize yoğun bir katılım gösteren cemaatimize yemek ikrâmı için aşevimizin yanı sıra vakıf binamızın her katında sofralar kuruldu. Akşam namazından evvel gerçekleştirilen hatm-i şerîf vesilesiyle vaktinin girişi zikirle karşılanan bu mübârek gecenin ihyâsı, kalabalık bir cemaatle edâ edilen Akşam namazıyla devam etti.
Akşam namazı ve tesbihâtın ardından yaklaşık 2000 kişiye yemek çeşitlerimizden ikrâmda bulunduk. Receb-i Şerîf ve Şa‘bân-ı Şerîf aylarındaki diğer mübârek gecelerde ve bilhassa Ramazân-ı Şerîf’in her akşamında misafirlerimizle buluşmaya ve onları ağırlayarak kendilerine ikrâmlarda bulunmaya devam edeceğiz inşâAllâh.
İsmailağa Kürsüsünden…
İkrâmımızın ardından camimizin imam hatibi Salih Topçu hoca efendi kürsüye çıkarak cemaate Receb-i Şerîf ayı ve Reğâib gecesi konulu, mühim tespit ve hayatî ölçüler içeren bir sohbette bulundu.
Sohbetine ümmetin mübârek üç aylarını ve Reğâib gecesini tebrik ederek başlayan hoca efendi bazı zaman dilimlerinin diğer zamanlara göre üstün kılındığını vurguladıktan sonra, âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerle haram ayların ehemmiyetinden, bu aylara hürmet ve ta‘zîm etmenin lüzumundan bahsedip, bu mukaddes zamanların dinîn sembollerinden olduğunu belirtti.
Reğâib kelimesinin, ‘rağbet’ sözcüğünün cemi‘ hâli olmasından yola çıkan hoca efendi, bu gece vesilesiyle neye rağbet ettiğimizi, hangi duygu ve düşüncelere sahip olduğumuzu gözden geçirmemiz gerektiğini hatırlattı.
Sohbetinin devamında ‘derdimiz ne olmalı?’ sorusunu soran hoca efendi, âyet-i kerîmelerden oluşan müstesnâ bir demetle bir mü’minin bu soruya ne şekilde cevap vermesi gerektiğini ifade etti. Söz, gayretli olmanın önemine geldiğinde, Ebû Eyyûb el-Ensârî (Radıyallâhu Anh) Hazretleri’nin yaşına rağmen İstanbul’a iki kez gelmiş olması dikkat çekici bir örnek olarak zikredildi. Ümmet şuûruna sahip olma, Allah Te‘âlâ’nın rahmetine nâil olma ümidini taşımanın ve günahlardan sakınarak salih amel işlemenin önemine dair ikazlarla süren sohbet, âhirete yönelik dertler dışında dünyalık dertler yüklenmiş kimsenin misalinin; sırtında taş veya hurda taşıyan bir kimsenin misali olduğu yönündeki izahlarla devam etti.
Hesap gününde yalnızca selim bir kalp getirenin fayda göreceğine yönelik uyarılarla süren sohbet, rağbetle ilgili âyet-i kerîmelerin okunup açıklanmasının ardından bu gecenin; yönümüzü yalnızca Allah Te‘âlâ’nın muradının bulunduğu yöne döndürüp sadece Allah Te‘âlâ’nın rızâsı olan işlere rağbet etmeye ve Allah Te‘âlâ’nın verdiklerine râzı olmaya yönelik bir başlangıç kılınması nasihatiyle, bu yaklaşımın Reğâib gecesini ihyâ noktasında en mühim iş olacağı öğüdüyle sona erdi. Hoca efendi sohbetin ardından kürsüde ümmet-i muhammed’e duâ ettikten sonra Yatsı namazına geçildi.
İlerleyen Gecelerde Yeniden Buluşmak Ümidiyle
Yatsı namazı vakti girinceye dek süren sohbetin ardından cemaatle Yatsı namazı edâ edildi. Tesbihât ve duâyı müteakip gerçekleştirilen selamlama ve musafahanın ardından bu mübârek gecenin ihyâsı için tertip etmiş olduğumuz camimizdeki merasimimiz sona erdi. Mevlâ Te‘âlâ yapmış olduğunuz ve yapacağınız ibâdet, taat ve duâlarınızı kabul eylesin. Âmîn.
İçinde bulunduğumuz manevî mevsim, mübârek gün ve gecelerle devam edecek; bizler de bu gün ve geceleri vesile ittihaz ederek sizleri misafir etmekten, bu heyecan ve samimiyeti sizlerle beraber tekrar tekrar hissetmekten sonsuz memnuniyet duyacağız inşâAllâh.
Geceden fotoğraflar: