İsmailağa Câmiası
Âlimler, Peygamberlik müessesesinin hitâma erişini müteakip cehâlet ve karanlıklara gark olma, ebedî hüsran yoluna sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış insanlığın, hidâyetle buluşmalarına vasıta elçiler olma niteliğini taşımak ve onlara rehberlik etmek bakımından Peygamberlerin varisi konumundadırlar. Bu konumlarıyla onlar; Âlemlerin Rabbinin, kullarına merhametinin de birer tecellisidirler. İsmailağa Câmiası, teşkilatları ve faaliyetleriyle birlikte, Allâh (Celle Celâluhû)nun kullarına merhametinin bir nişânesi olan Mahmud Ustaosmanoğlu (Kuddise Sirruhû) Hazretleri etrafında bir araya gelmiş gönül erlerinden oluşan büyük bir irşâd ve hizmet topluluğudur.
İsmâilağa Câmiası olarak gayemiz: insanoğlunun her daim süregiden huzur arayışında İslâm’ın ışığını insanlığa Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin rehberliğinde en parlak ve en canlı hâliyle sunabilmektir.
Câmiamızın Oluşumu
Câmiamız ismini, merkezi olan İsmailağa Camii’nden almaktadır. İsmailağa Camii, Çarşamba’da doğmuş ve ilmî vazifelerden askerî vazifelere kadar Osmanlı devrinde pek çok vazifelerde bulunmuş ve 56. Şeyhülislâm olarak görev yapmış olan Kara İsmail Naim Efendi Hazretleri (Rahmetullâhi Te’âlâ Aleyh) tarafından evinin yerine, kendi adına yaptırmış olduğu, pek çok hususiyetleri bulunan bir camidir.
Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde metruk bir hâle gelen İsmailağa Camii, Efendi Babamız Ali Haydar Efendi (Kuddise Sirruhû)nun öncülüğünde tamir edilerek ümmetin istifadesine sunulmuş ve Efendi Hazretlerimiz, Efendi Babamızın (Kuddise Sirruhumâ) emriyle bu camide imam olarak vazifeye başlamıştır. Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin imamlık vazifesiyle birlikte câmiamızın merkezi hâline gelen İsmailağa Camii, İslâmiyet’ten uzak yaşantının hâkim olduğu o günlerden itibaren irşâd merkezi olma hüviyetini hâlen muhafaza etmektedir.
Câmiamızın Başlıca Faaliyetleri
İsmailağa cemaatinin faaliyetleri genel olarak ilmî-dinî ve sosyal hizmetler alanında yoğunlaşmaktadır. Aşevi hizmetleri, aynî ve nakdî yardım organizasyonları, tekâmül ve ihtisâs medreseleri, fıkıh kurulu ve dînî meseleleri danışma hattı, emri bil maruf ve ziyaret ekibi, halka açık medrese, kütüphane hizmetleri ve yaz Kur’ân kursları, başlıca faaliyet ve hizmet alanlarımızı oluşturmaktadır.
Hâtime
İsmailağa Câmiasının, 1950’li yılların kasvetli Türkiye’sinde başlayan İslâm yolculuğu, Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerinin bitmek, tükenmek ve yorulmak bilmeyen üstün mücadelesi sayesinde bugünlere ulaşmış ve kendinden emin, mütevazı adımlarla geleceğe doğru hızla ilerlemektedir. Türkiye’ye ve Dünya’ya örneklik teşkil edecek kurum ve faaliyetlerle yetiştirilmiş hoca ve gönüllüler ordusunun yanı sıra, sayıları yüz bini aşmış talebe kadrosuyla birlikte, Allâh’ın (Celle Celâluhû) rızâsına uygun İslâmî bir hayat için yürütülen çalışmalar, olanca hızıyla kesintisiz olarak devam etmektedir.
Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretleri’nin: ‘’Yeryüzündeki kum taneleri adedince hocaya ihtiyaç var! Her mahalleye bir erkek bir de kız medresesi açılsın. Erkekleri erkek, kızları da hanım hocalar okutmak kaydıyla, yediden yetmişe herkes dînîni bu medreselerde öğrensin!’’ şeklinde ifade buyurdukları bu yüksek gayeye erişme adına başlatılmış olan seferberliğimiz, ilk günkü ciddiyet ve kararlılıkla bugünlere taşınmış olup yarınlara ulaştırılma adına, aynı kararlılık ve azimle sürdürülmektedir. Yakinen biliyor ve inanıyoruz ki; Allâh Te‘âlâ kimseye muhtaç değildir. Bilâkis bizler O’na muhtacız. Bu muhtaçlığımız ancak o yolda sarf ettiğimiz ve sarf edeceğimiz gayretlerle dinebilecektir.
Rabbimiz, gayretlerimizi rızâsına muvafık kılsın ve bu zorlu yolda mücadele eden kardeşlerimize kolaylıklar ihsân eylesin. Âmîn.
”Bu Dîn-i Mübîn-i İslâm’ı muhafaza etmek ve yaymak için seferber olmalıyız, bu kadar çalışmak yetmez. Bu vazifeyi neyden evvel yapmalıyız? Allah’tan başka kimsenin çeviremeyeceği o gün gelmezden evvel .” (Mahmud Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri)