Cevap: Kurban bayramı günlerinde Allah Te‘âlâ’ya yaklaşmak için ibâdet niyetiyle kesilen özel hayvanlara udhiye/kurban denir.
Türkçemizde “udhiye” için sadece “kurban” kavramı kullanılır. Buna göre; kurban deyince dilimizde diğer türleri bir yana bırakarak, sadece kurban bayramında kesilecek olan kurbanlık anlaşılır.
Kur’ân-ı Kerîm’de Kurban
Kur’ân-ı Kerîm’de “kurban” kavramı “kendisiyle, Allah Te‘âlâ’ya yaklaşılan şey” anlamıyla, udhiye ve hedy kavramlarından daha kapsamlıdır. Udhiye ve hedy, sadece hayvan cinsini karşılarken, kurban kavramı bitkiyi de kapsar. Zira Kur’an-ı Kerîm’de Âdem (Aleyhisselâm)ın oğullarının kıssası anlatılırken, her iki oğlun kurban takdim ettikleri belirtilmesine karşın bu kurbanın cinsi açık bir şekilde beyan edilmemiştir. Hadîs kaynaklarında, Âdem (Aleyhisselâm)ın iki oğlunun takdim ettikleri kurbanlardan birinin hayvan, diğerinin ise ekin olduğu belirtilir.
Kurban Hakkında Fıkhî Soruların Cevapları >>>
Kurbanın hadîs-i şerîflerdeki kullanımı da dikkate alındığında kavramın Kur’ân-ı Kerîm’de, hayvanların yanı sıra toprak ürünlerini de kapsayacak şekilde kullanıldığı görülür. Takdim edilen nesne olma yönünden ele alındığında kurbanın asıl anlamı, sadaka olarak kendisiyle Allah Te‘âlâ’ya yaklaşılan her şeydir. Bu tanıma göre; “kendisiyle, Allah Te‘âlâ’ya yaklaşılan şey” olarak tanımlanan kurban, tasadduk edilen her şeyi kapsayan anlam genişliğine sahiptir.
Kurban, geniş ve dar mânâda olmak üzere başlıca iki anlama sahiptir: Geniş mânâda kurban, “hedy”, “udhiye” ve “akîka” niyetiyle yapılan kesimlerin hepsine şâmil bir kavramdır. Dolayısıyla en genel anlamıyla kurban: Belirli şartları taşıyan hayvanı, ibâdet maksadıyla, usulünce boğazlamak veya bu şekilde boğazlanan hayvandır. Nitekim merhûm Ömer Nasuhi Bilmen’in “Kurban; Allah Teâlâ’ya yaklaşmak için kurban niyetiyle kesilen hususî hayvandır” şeklindeki tarifi bu mânâyı ifade eder.
İsmailağa Kurban Organizasyonu
İsmailağa camiasının merkezi olarak, vâcib kurbanlarınızı vekâletleriniz tek tek okunmak suretiyle fıkhî esaslara ve temizlik koşullarına tam bir riayetle, ülkemizin nezih kesimhanelerinde kestiriyoruz. Sizler de kurbanlarınızı İsmailağa güvencesiyle kestirebilir, böylece talebelerin yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bağışlamış olduğunuz kurbanlarınızın etleri, talebelere ve ihtiyaç sahiplerine yönelik her gün 3 bin kişilik sıcak yemek ikramında bulunduğumuz iki ayrı aşevimizin bir yıllık et ihtiyacı kapsamında değerlendirilmektedir. Kurbanlarınız ayrıca ihtiyaç sahibi ailelerin hanelerine de sene boyunca ulaştırılmaktadır. Bizleri tercih ettiğiniz için şükranlarımızı sunar, kurbanlarınızın Mevlâ Te‘âlâ katında makbul olmasını dileriz. Detaylı malûmat ve vekâletleriniz için tıklayınız…