Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû), 1927 yılında Of’a bağlı Tavşanlı köyünde doğdu. Babası Mustafa oğlu Ali Efendi ve annesi Tufan kızı Fâtıma Hanımefendi, verâ ve takva ile tanınmış pek muhterem kimselerdi. Zühd ve takva ehli bir âilede doğan Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû), ileride büyüklerden olacağı çocuk yaşlarda sahip olduğu hassasiyetlerinden fark edilen bir şahsiyet olarak yetişti. Bu hususiyetiyle, kendisinden sonra doğan birçok çocuğa “Mahmud” adı verildi.
Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû), küçük yaşlarda başladığı hafızlığını babası Ali Efendi ve annesi Fatma Hanım’da tamamladı. Daha sonra Balaban’da Hoca Abdülvehhab Efendi’den temel Arapça ilimlerini tahsil etti.
Daha sonra Tesbihcizade Ahmed Efendi’den Arapça ve Farsça dersleri almak için Kayseri’ye gitti. Burada bir sene kaldıktan sonra Of’a dönüp Süleymaniye dersiâmlarından Çalekli Hacı Dursun Efendi’den fıkıh, tefsir ve hadis ilimlerini tahsil etti. Ayrıca kırâat ilimleri üstadı Mehmet Rüştü Âşık Kutlu Hoca Efendi’den de tâlim dersleri aldı. 16 yaşında icâzetle şereflendi ve ders okutmaya başladı. Askere gitmeden talebelerine icâzet verdi.
Nesiller Yetiştiren İrşâd Hayatı
Bandırma’da îfâ ettiği askerlik görevi esnasında hayatını değiştirecek olan şeyhi, altın silsilenin 35. halkası Kutbü’l-Aktâb, Ğavsu’l-Evtâd Ahıskalı Ali Haydar Efendi (Kuddise Sirruhû) ile tanıştı. Askerliğinin ardından Of’a döndükten sonra şeyhinin daveti üzerine İstanbul’a geldi ve şeyhinin derslerine devam etti. 1954’te İsmailağa Camii’ne imam-hatîb olarak görevlendirildi. 1960’ta Ali Haydar Efendi’nin vefâtı üzerine, onun emriyle, halifesi olarak insanları hakka davet etme ve İslâm’ı öğretme vazifelerini Nakşibendî tarîkatı usulünce sürdürdü. 1996 yılında aynı camiden emekli oldu.
İmamlık vazifesinden emekli olduktan sonra da İsmailağa Camii’nde irşad vazifesine devam eden Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû), Peygamber Efendimiz’in (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) sünnetini yaşama ve yaşatmayı düstûr edinmiş, hayatını İslâmî ilimlerin neşvünemasına vakfetmişti. Bu uğurda hem Türkiye hem de dünyanın çeşitli coğrafyalarında insanlara tebliğ faaliyetlerinde bulundu. Bu minvalde başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun birçok şehrine hatta köylerine varıncaya kadar birçok bölgeye yetiştirdiği talabeleriyle beraber emr-i bi’l-maruf nehy-i ani’l-münker çalışmaları yaptı. Vaaz ve nasihatlerinde İslâmî ilimlerin önemine vurgu yapıp Kur’an-ı Kerimin emir ve yasaklarına uymaya, sünnet-i seniyyeyi yaşamaya ve milletimizi var eden değerlere sadık kalmaya davet etti. Onun büyük fedakârlıklarla başlattığı hizmetler bugün dört kıtada birçok ülkeye yayılmış durumdadır.
Zamanın Şâhidliği
Mahmud Efendi Hazretlerinin (Kuddise Sirruhû) ilim, amel ve ihlâsla muvaffak olduğu hizmetler, yurt içinden ve dünyanın 42 ülkesinden 350 âlimin iştirakiyle düzenlenen “Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu”nda kendisine takdim edilen “İslâm’a Üstün Hizmet” ödülüyle ilân olundu. Gerçekleştirdiği faaliyetlerin “tecdîd” olduğu belirtildi ve “Asrın Müceddidi” olduğu ifade edildi.
Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû) İslâm’a ve Müslümanlara adanmış bir ömrün, Kur’ân-ı Hakîm ve İslâmî ilimlere yapmış olduğu yüksek hizmetlerin ardından 23 Haziran 2022 Perşembe (hicrî 24 Zilka‘de) günü 95 yaşında vefat etti. Fatih Camii’nde mahşerî bir kalabalık ve milyonlarca seveninin iştirakiyle gerçekleşen cenaze merasiminin ardından Edirnekapı Sakızağacı Kabristanında medfûn bulunan şeyhi Ali Haydar Efendi’nin (Kuddise Sirruhû) karşı cihetindeki kabre defnedildi. Yurt içi ve yurt dışından tâziye ziyaretleri haftalarca sürdü.
Dünyaya Yayılan Hizmetler
Mahmud Efendi Hazretlerinin (Kuddise Sirruhû) bir rehber olarak miras bıraktığı yüksek dava, günümüzde halifesi ve altın silsilenin 37. halkası Hasan Efendi Hazretleri ve yetiştirdiği sayısız hoca ve talebenin gayretleriyle daha da büyütülerek sürdürülmektedir. Yurt içinde ve yurt dışında yürütülen faaliyetler dört kıta yedi iklimde, kırkın üzerinde ülkede devam etmektedir.
Mahmud Efendi Hazretlerimizin hikmetli sözleri, irfân dolu mektupları ve kıymetli sohbetlerinin yer aldığı arşivimize ulaşmak için tıklayınız.
Mahmud Efendi Hazretlerimizin hayatı, dâvâsı ve usûlünün detaylarıyla anlatıldığı Adanmış Bir Hayat programını kanalımızdan takip edebilirsiniz.