Hicrî 8. senede gerçekleşen Mûte Gazvesi, İslâm ordusunun Bizanslılar ile karşı karşıya geldiği ilk savaş olması açısından önem taşımaktadır. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bu gazveye fiili olarak iştirak buyurmamış, yerine kumandanlar tayin etmiştir.
Hıristiyan olan Gassani Araplarının reislerinden birisinin, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in elçilerinden Hâris ibnü Umeyr (Radıyallâhu Anh)ı şehid etmesine bağlı olarak, devletlerarası teamüle aykırı bu gelişme sonucu kararlı bir tavır geliştirilmesi lüzumu doğmuştu. Kısa sürede 3 bin kişilik bir kuvvet hazırlandı ve Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem), Zeyd ibnü Hârise (Radıyallâhu Anh)ı kumandan tayin etti. Onun şehid olması durumunda Ca‘fer ibnü Ebî Tâlib (Radıyallâhu Anh)ın, onun şehid olması durumunda ise Abdullah ibnü Revâha (Radıyallâhu Anh)ın kumandanlığa geçmesini emretti. Eğer o da şehid düşerse, mü’minler aralarından birisini kumandanlığa seçeceklerdi.
Şehid Düşen Mücahidler
Suriyeli Arap Hıristiyanların Bizans’la işbirliği yaptığı bu savaşta İslâm ordusu 100 bin veya 200 bin kişiden oluşan bir kuvvetle çarpıştı. Atanan ilk kumandan olan Zeyd ibnü Hârise (Radıyallahu Anh) gazvenin hemen başında şehid düştü. Ca’fer ibnü Ebî Tâlib (Radıyallâhu Anh) önce sağ kolunu, sonra da sol kolunu kaybedip şehid düştü. Atanan son kumandanın da şehid olması üzerine mü’minler Halid ibnü Velid (Radıyallâhu Anh)ı kumandan olarak seçtiler.
Gelecekteki Fetihlerin Müjdecisi
Son derece şiddetli geçen ve muharebe meydanının, Medine’de bulunan Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e gösterildiği savaştan mü’minler Halid ibnü Velid (Radıyallâhu Anh) önderliğinde yüklü bir ganimetle döndü. Bu gazve, gelecekteki fetihlerin de müjdecisi oldu.