İnfâk, Rabbimiz Te‘âlâ Hazretlerinin rızasını kazanma niyeti ile kulun maddî-manevî yaptığı harcamaların ifadesidir. İnsanı Allah Te‘âlâ’ya ulaştıran ibadetlerin bir nevi de malî ibadetlerdir ki, sevgililer sevgilisin hayât-ı sîretlerinde bizzat kendileri tarafından icra ile sahâbesine göstermiş olduğu sünnet-i seniyyeleridir. Varlığın en üst mertebesini temsil eden insanın bu derece kıymette olması, numûne-i imtisâl olarak malı ve canı ile tâbi olduğu Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) sebebiyledir. Bu sebebe bağlı kalan insan; Yaratanın hoşnutluğunu kazanır, dünya ve âhiret saadetine erer.
İşte, bu kutlu yolun temsilcileri de manevî verasetle her asırda gelen veliler zümresidir. Dinin, şerîatın ve ahlâkın her zerresini zayi etmeksizin bize gösteren o velidir ki; bizler onun vesilesi ile hidayet bulduk, mana ocağına kayıt olduk. Gelin Efendi Hazretlerimizin örnek şahsiyetinin bir bucağını temsil eden cömertlik ve infâk amellerine göz atalım ki, himmetimiz artsın!
Mahmud Efendi Hazretleri ve Zühd
Büyük velinin hayat-ı dünyevîsinde maddeye zerre kıymet yoktur. O, maddeyi mananın anlaşılmasında aracı kılan ve sadece o kadarı ile alâkadar olandır. O, dinin tatbikatını kendi şahsında azîmet derecesinde yaşar ki, ruhsatlara mahal kalmasın! Bağlılarına karşı bir baba şefkati ile yaklaşmaları, ihvân ve muhibbânın onu Efendi (Baba) olarak görmelerine sebeptir.
Bağlılarından biri anlatıyor: Bir gece vakti etrafında halkalanan hocalardan birinin annesi kaza geçirir. Hoca efendi çare olarak tekkeye koşar, Şeyh Efendinin huzuruna varır ve doktor bulunmasını ister. Ancak vaktin geç oluşu şeyhi çaresiz kılar. İşi sabaha ısmarlar ve evlerine geçerler. Şeyh Efendi bir müddet sonra hizmetlilerden birini çağırır ve: “Evde bir miktar birikmiş param var, onu o hoca efendiye ulaştırın! Bir hocanın annesi hastayken beni uyku tutmadı!” buyururlar.
Para işlerinde çok hassastırlar. Üzerlerine giydikleri esvabın ceplerini taksim eder, kendi paraları ile emanet paralarını ayrı cepte tutar ve “Emanet para ateştir!” derlerdi.
Misafirlerin Dolup Taştığı Bereketli Tekke
Mübarek tekkeleri uzaktan-yakından gelen misafirlerle dolup taşardı. Âdetleri üzere, gelen ihvân, mutlaka Şeyh Efendinin sofrasından yerdi. Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû): “Meşayıhın evinde tekkeye yemek pişmesi âdettendir.” der ve ev ahalisine: “Eğer siz bu yükü kaldıramazsanız para ile hizmetçi tutayım. Lâkin bu vazifeyi siz yüklenirseniz çok duâ ederim” demişlerdi. Duâsına talip haneleri de yemek pişirme işini uzun yıllar üstlenmişler ve o mübarek sofradan nice ihvân ve muhibbân madde ve manada doymuşlardır.
Veli olmak peygamber tavrı gerektirir. Dini yaşamanın yanında kalp ve ruhlarda yaşatılması da bir o kadar mühimdir. Kendilerine bazen zarf içerisinde hediye verilir, kabul ederlerdi. Bir müddet sonra bir ihtiyaç sahibi gelip (medrese, talebe ihtiyaçları) yardım talep ettiğinde; gelen kişiye kendine verilen hediyeyi, miktarına bakmadan takdim ederlerdi.
İnfâkı Öğretip Yaygınlaştırmak
İnfâkı yaygınlaştırmak için çalışırlardı. Alandan çok veren olmanın ve cömertliğin öğrenilmesi için haftanın hemen hemen her günü ihvândan para toplanır ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırdı. Bu davranış insanı cömertliğe teşvik eden bir tavırdır. İnfâk sünnetini kişilerde icraya memur kılıyor ve hemen her gün cömertlik ahlâkının tekke mensuplarında yerleşmesini sağlıyorlardı. Buyrulmuştur ki: “Allah Te‘âlâ’nın, kullarında görmek isteği sıfatların en güzeli cömertlik (ahlâkı) sıfatıdır.”
Zekât ve Fitre Bağışları, İftar Dağıtımları ve Kumanya Organizasyonu
Peygamberlerin sünnetinden olan ihtiyaç sahiplerine ikrâm ve yardımda bulunmaya yönelik infâk hasleti, varlıklı kimselerden ihtiyaç sahiplerine uzanan mânevî bir köprü vazifesi gören aşevleri ve sosyal yardım müesseseleri ile müşahhas bir hâle bürünmüş ve İslâm medeniyetinin yapıtaşlarından biri olarak günümüze kadar ulaşmıştır.
.
İsmailağa; ihtiyaç sahiplerinin, hastaların ve düşkünlerin kapısına ulaştırdığı iftar yemekleriyle ve düzenlediği kumanya organizasyonlarıyla, Mahmud Efendi Hazretlerimizin inşâ etmiş olduğu bu mânevî gönül köprüsünü muhafaza edip yaşatmaktadır. Hizmetlerimiz kapsamında zekât ve sadakalarınız, talebelere ve hakikî ihtiyaç sahiplerine hassasiyetle ulaştırılmaktadır. Sizler de bu hizmetlere ve hayra destek sağlayabilir ve bütün bu faaliyetlerden hâsıl olacak ecir ve mükâfata ortak olabilirsiniz.
.
Aşevi hizmetlerimiz ve kumanya organizasyonumuz konusunda detaylı bilgi için tıklayınız…
.
Arapça ve Hâfızlık Talebelerimizle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız…